Veletrh ISH v německém Frankfurtu je největším veletrhem topenářské, sanitární a klimatizační techniky v Evropě. Také letos se zde setkaly všechny prestižní společnosti, které mají s tímto oborem co do činění. Nechyběla mezi nimi ani společnost Wilo, která je špičkovým výrobcem oběhových čerpadel a další čerpací techniky.
O krátké hodnocení účasti společnosti Wilo na tomto prestižním veletrhu jsme požádali ředitele společnosti Wilo ČR, pana Ing. Vlastimila Havlíčka. Ten nám v úvodu řekl:

Veletrh ISH je pravidelně svátkem v oboru TZB, ať již jde o segment vytápění, klimatizace, sanity nebo dalších doprovodných oborů. Naše společnost, jako německá firma, chtěla samozřejmě využít domácího prostředí a předvést se jako lídr v oboru čerpací techniky, zejména technického vybavení budov.

Co vaše společnost na veletrhu  představila a jak byl koncipován její stánek?

Ačkoliv je to poměrně málo známé, firma Wilo byla první společností, která světu představila elektronicky řízené čerpadlo Stratos. To je na trhu již téměř deset let a co do technických parametrů stále nebylo překonáno. Technologii, která je patentově chráněna, se firma Wilo snaží použít jednak pro výrobu malých oběhových topenářských čerpadel, která jsou prodávána pod obchodním názvem Stratos PICO a na druhé straně také při výrobě velkých suchoběžných čerpadel, která jsou prodávána pod obchodním názvem Stratos GIGA. Pro porovnání energetické náročnosti klasických a elektronických čerpadel byly na stánku instalovány čtyři modelové obvody, na kterých bylo demonstrováno, že při správném nasazení elektronického čerpadla mohou energetické úspory dosáhnout až 80 % a to při zajištění podstatně vyššího komfortu uživatele. Firma Wilo je tak jediným prodejcem, jehož současné výrobky již dnes splňují náročná kritéria evropské energetické směrnice, která začne platit v plném rozsahu až od roku 2015. Proto firma Wilo i na ISH razila strategii vysoké úspornosti a účinnosti svých čerpadel. Kromě toho představila firma Wilo další převratný výrobek v oblasti vytápění a to miniaturní radiátorové čerpadlo Geniax.

Jaká je funkce tohoto miniaturního čerpadla pro radiátory?

Toto lokální čerpadlo dále rozvíjí a zkvalitňuje funkci stávajících termostatických ventilů. Na rozdíl od nich však nezvyšuje hydraulický odpor vytápěcí soustavy, ale naopak čerpá z centrální soustavy jen tolik vytápěcího média, kolik je potřeba k dosažení tepelného komfortu v místnosti. Po aplikacích kondenzačních kotlů a ekvithermní regulace je tak princip Geniax dalším skokem k dosažení maximálních úspor v oblasti vytápění. Bylo prokázáno, že při použití systému Geniax se dá ušetřit až 25 % nákladů na vytápění.

Na ISH bylo kromě produktů Stratos a Geniax představeno mnoho dalších kvalitních výrobků v oblasti čerpací techniky, ať již z oblasti kalových čerpadel, čerpadel do vrtu nebo zvyšovacích tlakových stanic. Jsem rád, že firma Wilo na veletrhu mimo jiné i kvalitou svého stánku potvrdila své dominantní postavení na německém trhu a i pozici vedoucí firmy v oblasti technického vývoje čerpadel.

Umíte všechny novinky představené na tomto veletrhu nabídnout i zákazníkům v ČR?

Český trh je s německým trhem úzce svázán, takže všechny výrobky prezentované na ISH budou velmi rychle nabízeny i v České republice. Naše firma chce i v České republice upevnit  a dále rozvíjet pozici technologického lídra v oboru čerpací techniky. Kvalitu produktů samozřejmě chceme podpořit i kvalitou dalších našich služeb, jako je podpora projektantů, instalačních firem a špičkovým servisním zajištěním všech produktů Wilo na českém trhu.

Děkujeme za rozhovor a srdečné přijetí
Ivo Románek

WILO Praha, s.r.o.
Obchodní 125, 251 01 Čestlice
tel.: 234 098 711, fax: 234 098 709
e-mail: info@wilo.cz, www.wilo.cz