Původní objekt v Hornické ulici v Tachově již potřebám hasičů nevyhovoval. Požární technika byla umístěna v prostorech několika budov v historickém jádru města, což velice komplikovalo nejen její obsluhu, ale i koordinaci zásahů. Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje se tedy rozhodl vybudovat novou stanici a zakoupil pro ni pozemek u silnice č. I/198. Ten je ale velmi svažitý, takže pro rychlý a bezpečný přesun požární techniky bylo nezbytné věnovat zvláštní pozornost úpravám terénu.

„Požární ochrana se na Tachovsku díky nové požární stanici dostala na velmi vysokou úroveň. Prostory, které měli hasiči k dispozici dosud, byly z provozních a technických důvodů naprosto nevyhovující,“
uvedl náměstek pro ekonomiku HZS Plzeňského kraje Ing. Vladimír Lejsek.

Objekt nové stanice je z části přízemní a z části dvoupodlažní. V jednopodlažní části budovy je umístěno 13 garážových stání, přístupných šesti vraty, servis a mycí box. Ve druhé části objektu je v prvním podlaží čistá a špinavá šatna propojená sprchami, sklad hadic, elektrorozvodna, plynová kotelna, náhradní zdroj, sušárna s prádelnou, mokrá a suchá dílna, sklad armatur s kompresorovnou a čističkou odpadních vod, sklad pěnidel a sorbentu, sklad pohonných hmot a pět kanceláří s malou kuchyňkou. Ve druhém poschodí jsou umístěny ložnice hasičů, sklady, jídelna s kuchyní, denní místnost, posilovna, strojovna vzduchotechniky a kanceláře. Nad tuto část budovy vystupuje sušící věž vysoká 12,5 m. Konstrukčně byla budova řešena jako železobetonový prefabrikovaný skelet s vyzdívkami z cihelných bloků se živičnou střešní krytinou. Celá budova je izolována PE folií proti vysokému stupni radonového rizika a zateplena.

„Hasičský záchranný sbor má díky použité moderní technologii možnost monitorovat objekt kamerovým systémem, ovládat vybavení stanice dálkově i v nepřítomnosti obsluhy a řídit její chod z centrály v Plzni, kde je umístěno Krajské operační a informační středisko Plzeňského kraje“,
řekl Ing. Jiří Kápl, ředitel Divize 7 České Budějovice závodu Pozemní stavitelství OHL ŽS, a.s.

Před stanicí byla vybudována asfaltová plocha umožňující bezpečný výjezd hasičských vozidel, řízený světelnou signalizací. Na jejím konci před administrativní částí objektu vzniklo parkoviště s 28 místy pro osobní auta, z toho dvě stání pro handicapované. Parkoviště je určeno jak zaměstnancům stanice, tak i hostům. Pod zpevněnými plochami jsou skryty požární a retenční nádrže. V jihovýchodním rohu pozemku byl postaven objekt kompaktní trafostanice, která je přístupná z místní cesty.

Profesionální hasiči se do nových prostor přestěhovali už začátkem února a od této doby také stanice funguje jako plnohodnotné výjezdové stanoviště.

Projekt do budoucna počítá ještě s výstavbou víceúčelového sportovního hřiště, cvičné hasičské věže a zastřešení několika parkovacích stání.

Náklady na stavbu dosáhly 81 milionů korun. Finanční prostředky získal HZS Plzeňského kraje ze státního rozpočtu a částkou 14,16 milionu korun se také podílel Plzeňský kraj. Dodavatelem stavby byla firma OHL ŽS, a.s., závod Pozemní stavitelství, Divize 7 České Budějovice. Dokončení zakázky bylo původně plánováno na červen 2011, ale stavbařům se podařilo předat stanici investorovi s půlročním předstihem.

Základní údaje o stavbě:


Název stavby
: Požární stanice C1 Tachov
Investor:
Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje
Projektant:
Ateliér PPAA s.r.o., Plzeň, AD: Ing. Martin Vaško
Zhotovitel:
OHL ŽS, a.s., závod Pozemní stavitelství, divize 7 České Budějovice
Termín zahájení:
říjen 2009
Termín dokončení:
leden 2011
Náklady:
81 mil. Kč