K takovým patří dveřní a protipovodňová hrazení, která si může zakoupit každý občan nebo město a použít je ke své záchraně před ničivým živlem.

Dveřní hrazení slouží k ochraně domů a budov. Jedná se o objemnou textilní nádrž, kterou je třeba naplnit vodou či pevnou sypkou látkou, má odolnou ocelovou konstrukci a umístí se ke dveřím objektu. Toto protipovodňové opatření samozřejmě nezabrání podmáčení zdí domu, ovšem je efektivní ochranou před vniknutím vody dveřmi do budovy a tím znečištění a zdemolování interiéru. „Dveřní hrazení se vyrábí přesně podle přání klienta tak, aby vyhovovalo rozměrům konkrétních dveří,“ vysvětluje Lukáš Heřmanský, ředitel divize III Svitap, která dveřní a protipovodňové hrazení nabízí.

K ochraně většího množství budov pak lze použít protipovodňové hrazení ve tvaru lichoběžníku či obdélníku v různé výšce. Montáží tohoto hrazení vznikne odolná a pevná nádrž, kterou je třeba naplnit vodou nebo např. pískem. Praktičtější výplní je voda, protože ji pak lze snadno vypustit, zatímco sypkou výplň je třeba ručně odstranit. Navíc lze do hrazení načerpat vodu, která již je mimo koryto řeky nebo na území, na kterém ohrožuje stavby či osoby. Jedno pole tohoto hrazení je dlouhé tři metry a lze sestavit libovolně dlouhý pás spojovaný z těchto polí. Jedno pole má stejnou obrannou schopnost jako hráz postavená z 240 pytlů plněných pískem, které mají celkem objem asi šest metrů krychlových. Rychlost montování takového hrazení závisí na době plnění. Rozhodně se však jedná o velmi účinnou ochranu při akutních stavech ohrožení.

Protipovodňová hrazení byla použita při povodních v různých městech, a tak se významně podílela na ochraně lidí i majetku. Jedná se o relativně jednoduchou, manipulovatelnou, skladnou věc, která může v případě ohrožení zachránit životy lidí i zvířat, budovy a úrodu.