MODUS, spol. s.r.o. PRAHA jako tradiční výrobce energeticky úsporných svítidel nemůže tento trend pominout a intenzivně vyvíjí a průběžně uvádí na trh svítidla, využívající LED technologii. Možností uplatnění LED v osvětlovací technice je nepřeberná řada, nicméně zde dnes existuje několik aspektů, které je třeba při použití výkonových LED respektovat. Obrovskou výhodou jsou kompaktní rozměry, dlouhá životnost zařízení a vysoká světelná účinnost svítidel s těmito zdroji. Energetická účinnost světelných zdrojů LED je v praktických podmínkách již srovnatelná s tradičními zářivkami nebo výbojkami. Je však nutno uvědomit si i negativa, jakými jsou především vysoká produkce tepla (a následně nutnost chlazení) a vysoký jas LED zdrojů. Toto se ukazuje být problémem především pro použití LED v interiérovém osvětlování, kdy je nutno pro splnění norem pro zábranu oslnění požívat clonění zdrojů, čímž však bohužel dochází k výraznému snižování účinnosti svítidel.

Pro praktické využití výkonových LED zdrojů se v současné době jeví oblast veřejného – uličního osvětlení, interiérového osvětlení prostor s nižšími požadavky na kvalitu osvětlení a v neposlední řadě také nouzového osvětlení. Pro použití v těchto instalacích MODUS v současné době uvádí na trh nejen tradiční svítidla s těmito novými zdroji (LV LED), ale také zcela nově vyvinuté modely (SPML nebo EXA LED).

Pro osvětlování místních komunikací, parkovišť, nádvoří a podobných prostranství jsou určena svítidla LVLED3000. Tato svítidla vychází z osvědčené koncepce MODUS LV a jsou osazena LED modulem FORTIMO od firmy PHILIPS. Výkon modulu je 3000lm, spotřeba energie 37W. Optimální výška instalace svítidel činí 5-6m a tato svítidla jsou plnohodnotnou náhradou tradičně používaných uličních osvětlovacích těles s výbojkou 70W nebo kompaktními zářivkami 36W. Zásadní informací pro uživatele je snížení spotřeby elektrické energie o 60% a výrazná úspora nákladů na servis a údržbu (není třeba měnit světelné zdroje ve svítidlech – životnost LED světelného zdroje včetně předřadníku je 50000 hodin).

Pro interiérové osvětlení nabízí MODUS downlight SPML3000 osazený LED modulem PREVALED společnosti OSRAM se světelným výkonem 3000lm, příkon celého svítidla je 45W. Je určen pro osvětlování chodeb, sociálních zařízení, vstupních hal a dalších místností , kde je častá frekvence spínání svítidel (např. pohybovým senzorem). Tato svítidla jsou plnohodnotnou náhradou klasických vestavných svítidel pro kompaktní zářivky 2x26W. Pro lepší komfort osvětlení je svítidlo zakryto prizmatickým krytem.

Nejekonomičtější použití LED svítidel se v současné době ukazuje jejich instalace pro nouzové a evakuační osvětlení. Benefitem je zde velmi nízká spotřeba ve stand-by režimu, dlouhá životnost a vysoký světelný výkon v nouzovém režimu. Pro tuto oblast MODUS nabízí přisazená svítidla z hliníkového profilu EXA LED. Jsou osazena 3W LED zdrojem s plastovou optikou C pro osvětlování chodeb a schodišť nebo optikou O pro osvětlení otevřených prostor – kanceláří, hal a podobně. Svítidla jsou vyráběna jak v provedení pro nouzové osvětlení (svítící při výpadku), tak i v provedení stále svítící, která je možno použít jako orientační osvětlení. Díky velmi široké vyzařovací charakteristice a vysokému světelnému výkonu je možno instalovat nižší počet svítidel v budově a tím snížit náklady na provoz a servis osvětlovací soustavy.

Rostislav Mičín
MODUS, spol. s.r.o.
Praha Obchodní závod Jinočany: Žižkova 273, 252 25 Jinočany
tel.: +420 242 410 237, +420 242 410 238, fax: +420 242 410 248
e-mail: trade@modus.cz