V obou těchto činnostech patří mezi špičkové dodavatele v Moravskoslezském kraji, což dokazuje certifikát ČSN EN ISO 9001:2009 i její zařazení do seznamu odborných dodavatelů v dotačním programu „Zelená úsporám“. Navštívili jsme proto jejího jednatele, Ing. Petra Pražáka, a požádali ho, aby nám celkovou činnost společnosti přiblížil trochu více.

Pane inženýre, mohl byste, prosím, čtenářům našeho časopisu říct něco o vzniku společnosti i o její současnosti?

Společnost Tandem Group, spol. s r.o. vznikla v roce 1996. Původně se zabývala převážně činností obchodní a v menší míře činností stavební. Od roku 1999, kdy jsme společně s Václavem Raškou a Miroslavem Průchou do společnosti vstoupili, jsme obchodní činnost utlumili a začali se orientovat především na činnost stavební. V současné době se společnost dělí do dvou samostatných divizí. První z nich se zabývá průmyslovými izolacemi kotlů, výměníkových stanic, turbogenerátorů, potrubních systémů, turbín a dalších energetických zařízení. Našimi partnery jsou společnosti z oblasti energetiky, strojírenského, chemického a potravinářského průmyslu. Druhá divize se zabývá stavebními izolacemi, neboli zateplováním a izolacemi budov a revitalizací panelových domů. V této oblasti nabízíme nejen samotné zateplení domu, ale také výměnu oken a vchodových dveří, sanaci balkónů nebo lodžií a další související práce. V podstatě se dá říct, že v případě zájmu o kompletní revitalizaci panelového domu, jsme schopni dodat kompletní dílo na klíč.

S jakými izolačními materiály pracujete?

V oblasti průmyslových izolací používáme především materiály od firem Rockwool, a.s., Saint-Gobain Isover CZ, s.r.o. a Nobasil. Jsou to největší výrobci těchto materiálů u nás a považujeme je také za nejkvalitnější. Standardní krytí těchto izolací pak tvoří hliníkový či pozinkovaný plech nebo různé fólie. Naší novinkou v krytí průmyslových izolací je metoda použití stěrkové hmoty, která v podstatě vypadá jako omítka. Hlavní výhodou této metody je trvanlivost, životnost a odolnost vůči různým nenechavcům. Zatím jsme ji použili na dvou velkých stavbách. Výsledek byl skutečně vynikající a estetický dojem překonal veškerá oče­kávání.
U stavebních izolací používáme certifikované, kompaktní systémy od firem Stomix, Baumit, spol. s r.o., Saint - Gobain Weber Terranova, a.s. a BASF Stavební hmoty Česká republika, s.r.o. Co se týče výměny oken, spolupracujeme většinou se společností Otherm, se kterou máme velice dobré zkušenosti. V případě zájmu investora o jiné materiály, ale umíme dodat vše přesně podle projektu.

Kolik má vaše společnost zaměstnanců a jak jste byl spokojen s hospodářskými výsledky loňského roku?

Počet našich pracovníků se pohybuje průběžně mezi 50-60 pracovníky. Co říct k hospodářským výsledkům? Snad tolik, že na to, v jakých hospodářských podmínkách jsme se pohybovali, jsem byl spokojen. Obrat byl o něco nižší než obvykle, ale přesto jsme tento rok ustáli velice dobře. Možná by bylo vhodné se na tomto místě zmínit také o základní filosofii ve společnosti. Osobně si hodně zakládám na tom, že v naší firmě panuje přátelská až rodinná atmosféra. Velice nerad používám slova podřízený a nadřízený, přestože hierarchie je dána. Mně se ale mnohem více líbí slovo spolupracovník, a to ať už se jedná o dělníka, mistra nebo jednatele. Naši zaměstnanci mají mou plnou důvěru a mohou proto samostatně a operativně reagovat na veškeré nenadálé situace, které se naskytnou. Zatím se mi tato důvěra v lidi vždy vyplatila a jsem tomu rád.  

Čím si vysvětlujete, že se zrovna vaší společnosti podařilo vloni relativně bezproblémově proplout všemi úskalími hospodářské krize?

Za vším stojí každodenní poctivá a tvrdá práce. Uvědomuji si, že to zní tak trochu jako klišé, ale opravdu si za tímto svým tvrzením stojím. Zakládáme si na tom, že jsme firma, která se drží základních pravidel slušnosti, dodržuje veškeré smluvní termíny a snaží se zákazníkům všemožně vyhovět. To je základ dobrého obchodu. Péče o zákazníka začíná již naším setkáním, kdy nám předá svůj požadavek a dál se již nemusí o nic starat. Snažíme se pochopit, co od nás vlastně očekává a zpracujeme mu nabídku nejlepšího a nejekonomičtějšího řešení, a to zcela zdarma a bez nároků na to, zda se pro nás nakonec rozhodne či nikoliv. Pokud ano, podepíšeme spolu smlouvu, kterou beze zbytku splníme. V porovnání s jinými nejsme drazí a odvádíme dobrou práci.

Jaká je vaše působnost?

Především Moravskoslezský kraj. Vloni jsme sice dělali také jednu velkou stavbu v Břeclavi, kde se jednalo o průmyslové izolace v rámci chemické továrny na výrobu pracích prostředků FOSFA. Generálním dodavatelem ale byla opět ostravská firma. Pro letošní rok plánujeme rozšíření některých aktivit také do Polska. Jako celoživotní optimista ale věřím, že i hospodářství u nás se už začne hýbat trochu více než v posledních letech a práce bude dost i tady.

Na které vaše zajímavé stavby z poslední doby byste rád upozornil?

V oblasti průmyslových izolací jsme dělali velice zajímavou zakázku ve společnosti Biocel Paskov, a.s. s názvem „Intenzifikace předodparky“. Jednalo se o tepelnou izolaci nového technologického zařízení, které kladlo vysoké nároky především na precizní provedení klempířských prací a dopadlo k plné spokojenosti rakouského investora. Krásnou akcí byla také tepelná izolace horkovodního přivaděče na ulici Boženy Němcové o délce 550 m. Jako tepelný izolant jsme zde použili minerální vlákno a polyuretanové skruže. Povrchová úprava spočívala v použití právě naší nové metody stěrkovou hmotou. Investorem této stavby byla Dalkia Česká republika, a.s. Mezi naše další, pravidelné investory v průmyslových izolacích patří také společnosti AmpluServis, a.s. a ŽDB Group a.s.
V oblasti stavebních izolací byla těch staveb opravdu celá řada a nelze všechny vyjmenovat. Za zmínku ale stojí třeba celková revitalizace (výměna oken, zateplení fasády, sanace balkónů) věžových panelových domů v Ostravě-Porubě na ul. Sokolovská 1331, Polská 1487 nebo B. Nikodéma 4481. Nelze opomenout obytný dům v Ostravě-Martinově na ul. U dílen 3213 a 3214, kde jsme kromě zateplení střechy a fasády provedli nové izolace v lodžiích s kompletním uzavřením pomocí systému VARIO. Kromě standardních zateplení jsme provedli i složitější a náročnější zateplení starších domů se zachováním původních říms, šambrán a okenních i parapetních profilů.

Zmínil jste se, že těch zakázek máte opravdu hodně. Dá se vyčíslit, na kolika z nich se ročně podílíte?

Od roku 1999 máme za sebou 1 500 zakázek, takže jich na rok připadá zhruba 150 - 200.

To ale znamená, že děláte v průměru více než 3 zakázky týdně! To je ale úctyhodné číslo. Jak to lze vůbec zvládnout?

Tady je potřeba říct, že v tomto součtu zakázek jsou započteny opravdu všechny od těch nejmenších, čítající práci na jeden den, až po ty největší. Nosných zakázek bývá jen tak 5 - 10 za rok, zbytek připadá na zakázky menší. I tak si ale myslím, že tyto počty jsou opravdu dosti vysoké a ukazují na naši obrovskou aktivitu. U nás ale nemáme ve zvyku dělit zakázky na malé a velké. Jsme pyšní na každou, se kterou je náš zákazník spokojen. Nelze totiž vše posuzovat pouze okamžitým objemem zakázky. A z tohoto pohledu také ke všem zakázkám přistupujeme a všech svých zákazníků si nesmírně vážíme.

Jak vidíte výhled na příští období?

Pro letošní rok již máme v divizi stavebních izolací nasmlouvány nějaké akce, o které se můžeme opřít. Podepsána je kompletní revitalizace jednoho panelového domu a zateplení několika rodinných domků. U průmyslových izolací očekáváme, že krize již trochu ustoupí a továrny opět začnou investovat do nových zařízení i do rekonstrukcí zařízení starších. Zatím se pohybujeme v oblasti nabídek, ale vypadá to nadějně. Věříme, že naši partneři, pro které dlouhodobě děláme, budou našich služeb využívat i nadále. Zatím je zima, což pro stavebnictví není nejlepší období. Přesto ale dokážeme udržet zaměstnanost, a to nás opravňuje k optimismu i do budoucna.

A co výhled na delší dobu?

Tady vidím jeden zásadní problém. Obor klempíř, izolatér se nyní již nikde nevyučuje. Brzy ale všichni šikovní klempíři půjdou do důchodu a tuto práci nebude mít kdo dělat. Přitom je to profese, ve které se dají vydělat slušné peníze. Stále proto nabízíme mladým zámečníkům i absolventům jiných učňovských oborů, kteří mají zájem pracovat a něco se naučit, pracovní místo. Během tří let, kdy si mohou sami vydělávat, budou schopni se při práci toto řemeslo naučit a získat tak výbornou kvalifikaci do budoucna. Jistý problém také vidím v oblasti revitalizace budov a především v pozastavených dotačních programech.

Hovořil jste o filozofii ve vaší společnosti. Chtěl byste k tomu ještě něco dodat?

Na internetu se občas objevují podpisové výzvy typu „Kodex podnikatele“ apod. Já to považuji pouze za papír, který v praktickém životě mnoho neznamená. Teprve až praxe a život ukáže, jak to jednotlivý člověk a jednotlivá firma vlastně myslí. Proto výzvy podobného typu nepodepisuji. Pod naši práci se ale kdykoliv podepíšu rád.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí.
Ing. Miroslav Bindač

TANDEM Group, spol. s r.o.
Nerudova 44/450, 703 00 Ostrava-Vítkovice
tel.: 596 614 618, fax: 596 638 786
e-mail: tandemgroup@tandemgroup.cz , www.tandemgroup.cz