Vysoká škola báňská – Technická univerzita (VŠB-TU) vybuduje v rámci Institutu environmentálních technologií (IET) výzkumné centrum, které se bude zabývat energetickým využitím odpadů a studiem možného dopadu použitých technologií na prostředí. V areálech VŠB-TU a OU vyroste výzkumný pavilon a další pracoviště pro přibližně 50 specialistů. Na celkové náklady ve výši 270 mil. Kč přispěje částkou takřka 230 mil. Kč Evropská unie prostřednictvím operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Částku 40 mil. Kč získá univerzita ze státního rozpočtu ČR. Do činnosti IET budou přímo zapojeni studenti VŠB-TU a Ostravské univerzity, která je partnerem projektu.

Nové výzkumné centrum vznikne v areálu VŠB-TU a bude jedním z nejmodernějších pracovišť v Ostravě. „Ostravsko je oblast, která trpí dlouhodobě nepříznivými podmínkami v oblasti životního prostředí. Naše centrum může svými výsledky nastínit možnosti, jak udělat život lidem v našem regionu příjemnější,“ přiblížil vizi IET ředitel projektu Prof. Ing. Karel Obroučka, CSc. Uživateli výsledků výzkumných projektů budou velké regionální společnosti.

Pracoviště se stane vedoucím ekologickým výzkumným centrem v této oblasti. „Jedním z hlavních úkolů centra bude řešení problematiky energetického využití odpadů, jež by vedlo k omezení jejich skládkování. Problém nakládání s odpady řeší snad každé město a nové centrum by mohlo výrazně pomoci k jeho řešení,“ dodal K. Obroučka.

IET se bude také zabývat tím, jak zlepšit proces čištění spalin a vod plynoucích z energetického využití odpadů. Zároveň zhodnotí dopady  technologií na životní prostředí a ekosystém.

Výstavba a vybavování nového centra potrvá až do roku 2013. Zahájení provozu je plánováno na začátek roku 2014. IET předpokládá, že na provozu centra se bude podílet 50 pracovníků. Významnou součástí činnosti IET bude výchova nových vědeckých pracovníků v rámci studia v souvisejících doktorských studijních oborech na VŠB-TU a Ostravská univerzitě. Studenti budou přímo zapojeni do řešení konkrétních projektů a problémů aplikovaného a průmyslového výzkumu.