A pak to přijde. S prvními sílícími slunečními paprsky se nám odkrývá to, co jsme tak úplně nechtěli vidět. Hnědé mokré cosi, co možná kdysi vypadalo jako vzdálený příbuzný vašeho přenádherného trávníku z minulého léta. Ale nezoufejte. Nic není tak strašné, jak to vypadá, a tudíž i zubožený trávník opět nabere novou sílu a bude vám opět dělat radost, pokud mu trochu pomůžete. Jak tedy postupovat při jeho „resuscitaci“?

Krok první – trpělivost
Počkejte, až zima skutečně skončí, roztaje poslední sníh a až bude trávník suchý. Až teď je totiž čas na jeho očistu – shrabání větviček a listí z minulého roku, případně staré suché trávy. Pokud do trávníku budete zasahovat dříve, může to na něm nechat nepěkné stopy.

Krok druhý – jarní sestřih
Starý trávník je třeba zastřihnout už nyní. „Pokud jste starý trávník nesekali na podzim, je dobré jej posekat zhruba na 3 cm. Na sekačkách není problem délku trávy nastavit“ radí Radovan Bureš. Nezapomeňte pak posekanou trávu shrabat, aby nezačala plesnivět.

Krok třetí – okysličení
Aby mohl trávník znovu dýchat, je třeba jej vertikulovat, tzn. provzdušnit. Přes podzim a zimu trávník zarostl mechem, kořeny, zbytky trávy a listí. Tato vzniklá bariéra – travní plsť – brání půdě i trávníku v dýchání, což jeho vzhledu ani pohodě nepřidá. Provzdušňujte ideálně pomocí vertikulátoru – jak doporučuje Bureš, je to pohodlné a rychlé. „Vertikulátor provzdušní trávník pomocí ostrých ocelových nožů několik centimetrů do hloubky a díky záchytnému koši se nemusíte starat o rostlinné zbytky, které byste jinak museli shrabat.“

Krok čtvrtý – výsev
Pokud je to zapotřebí a na trávníku se vyskytují holá místa, zasejte na ně travní směs. Nejdříve však místo prohrábneme a půdu smícháme s pískem. Pak teprve sejeme a následně místo uválíme travním válcem a zalijeme. Pokud však chcete zasít zcela nový trávník, musíte terén nejdříve předpřipravit – odstranit kameny a plevel a zarovnat terén. Do půdy případně přidejte rašelinu či hnojivo, aby se trávníku dařilo. Výběr osiva je pak na vás, ovšem obecně se doporučuje nakupovat raději u renomovaných výrobců, kteří nabízejí speciálně vyšlechtěné a odolné odrůdy. Samotné setí pak můžete provádět buď tradičně rukou, nebo pomocí sypacího vozíku, a to od jara do podzimu. Pamatujte ale, že na první setí by měla být teplota půdy min 8°C. Osivo následně vpravíme do země opět pomocí válce s hroty či hráběmi.

Krok pátý – zavlažování
Ať už jste zaseli trávník nový, nebo pečujete o ten, co již máte, pamatujte na závlahu. Sucho trávě dobře nedělá a choulostivé klíčky by mohly brzo doklíčit. Zavlažujeme však rovnoměrně, aby z našeho trávníku nevznikl rybník.

Krok šestý – první sekání
Až se nový trávník vyšplhá do výšky 8 až 10 cm, můžete se na něj poprvé vrhnout i se sekačkou. „Nejdříve jej zkrátíme zhruba o třetinu délky, takže asi na 5-7 cm. K tomu je vhodné použít rotační sekačku, která umožňuje nastavení výšky sečení,“ doplňuje Bureš. Pokud není trávník příliš hustý nebo se na něm vyskytují prázdná místa, můžeme ho v této fázi ještě dosít. Necháme opět dostatečně dorůst a pak už sečeme dle libosti. Při sečení je důležitá ostrost nožů, která zaručuje skutečně sestřižení a ne vyškubání choulostivého trávníku. Účelné je podle Bureše používat při sekání sekačku se záchytným košem, díky němuž získáme materiál do kompostu, který pak můžeme opět použít jako hnojivo trávníku.