Tento negativní trend v oblasti techniky však své důsledky ukáže především v budoucnu, kdy nedostatek kvalitních absolventů technických oborů, bude pro zemi, kde dlouhodobě převažoval průmyslový sektor, velkým problém.

Na základě těchto ukazatelů je právě nyní nejvyšší čas tento negativní trend zastavit. V rámci 18. ročníku mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky vznikla soutěž AMPER – IDEA 2011, která si klade za cíl, nejenom podporu mladých lidí v podnikání, ale především popularizaci technických studijních oborů. První ročník soutěže o nejlepší podnikatelský nápad je zaměřen především na studenty vysokých škol a podnikavé lidi, kteří mají nápad a ambice být úspěšní a zároveň chtějí využít příležitosti zasednout ke stolu s významnými českými investory a diskutovat nad realizací podnikatelského plánu. Soutěž bude probíhat v průběhu února a března a vyhlášení výsledků proběhne společně s vyhlášením ZLATÝ AMPER, 29. března na Výstavišti Brno.

Myšlenka soutěže sklízí úspěch nejenom u významných českých podnikatelů, ale i u médií. V porotě soutěže zasednou totiž významné osobnosti českého podnikatelského světa, jako například Karel Janeček (Zakladatel a ředitel společnosti RSJ algorithmic trading, externí pedagog Matematicko – fyzikální fakulty UK. Jeho společnost je stala členem Londýnské derivátové burzy LIFFE. Objem obchodů zprostředkovaných společností RSJ je 233x větší než rozpočet České republiky). Mezi dalšími v porotě zasedne i inženýr Dalibor Dědek (Jeden z nejvýznamnějších českých podnikatelů a zakladatel společnosti JABLOTRON. Doma společnost proslavila zabezpečovací zařízení, v zahraničí proslula díky „velkému mobilu“ pro důchodce.) V porotě zasedne i spolumajitel významné investiční skupiny Ertrag&Sicherheit se sídlem v Rakousku, David Křížek, či majitel veletržní správy, Jiří Šviga.  Významnou osobností mediální sféry, která také zasedne mezi členy poroty soutěže podnikatelských nápadů, je šéfredaktor Hospodářských novin, Petr Šimůnek. Odbornou porotu poté doplní významní akademici z ČVUT, VUT Brno, či VŠB – TUO.

Na výherce čekají zajímavé výhry, které ve svém komplexu tvoří symboliku pro vstup do podnikání. Výherce dostane jedinečnou příležitost ukázat, co v něm je a zda je schopen této příležitosti využít. Kromě té nejdůležitější výhry - a tou je setkání s investory a diskuze o zkušenostech v podnikání, o možnosti investice, či radách, jak začít - je to zapůjčení vozu od společnosti PEUGEOT na dobu třech měsíců, či stylový notebook. Roli rádce a poradce výherci v oblasti tvorby podnikatelského plánu, výpočtu finanční náročnosti, či analýzy konkurence zde tvoří team odborníků portálu BUSYMAN.CZ.

Martina Procházková