Přestože šetrné stavění je globální trend, pro mnohé realitní hráče certifikáty představují neurčitou nálepku, která má projektu zajistit vyšší tržní hodnotu.

„Záleží, jak kdo pojem šetrná budova chápe. U nájemců se motivace liší podle toho, zda se jedná o velkou korporaci s pevným seznamem pravidel, nebo menší firmu, která chce uspořit náklady,“ uvedl v debatě pořádané Asociací pro rozvoj trhu nemovitostí Eduard Forejt z poradenské firmy Jones Lang LaSalle. Nájemci zatím certifikáty šetrných budov často nevyžadují. Naopak důvodem, proč teď developeři projekty barví do zelena, jsou zahraniční investoři.

„Investice nefungují jako před krizí, a když někdo kupuje produkt, tak ten nejlepší, a součástí toho je certifikace,“ tvrdí Forejt. Investor ani nemusí sledovat energetickou úspornost budovy a její jednotlivé parametry. „Ve velké míře je to marketing a móda,“ připustil ředitel České rady pro šetrné budovy Boris Zupančič. Navíc i mezi odborníky existují různá vnímání toho, co má splňovat udržitelná budova.

Nejčastěji používané zahraniční certifikáty Leed a Breeam zahrnují širší spektrum požadavků, než jsou náklady na energie. O „zelenosti“ budov rozhodují i kritéria uživatelského komfortu od tlumení hluku přes výhled z oken až po stojany na kola.

Nicméně významným motivem pro výstavbu zelených kanceláří může být v příštích letech právě úspora energií. Ceny energií porostou, tím i náklady na provoz budov.

Dalšími v tuzemsku užívanými certifikáty jsou britský Breeam či český SBToolCZ. Do palety certifikátů má brzy vstoupit i německý systém ScoreRE. České vysoké učení technické teď chystá vznik Univerzitního centra energeticky efektivních budov.