LIEBHERR-STAVEBNÍ STROJE CZ s.r.o. je oficiálním zástupcem v oblasti stavebních strojů a věžových jeřábů. Do těchto dvou oblastí spadají kolová a pásová rypadla, čelní kolové nakladače, buldozery, kloubové dampry, věžové jeřáby, věžové jeřáby na pásovém podvozku a stroje pro těžební průmysl.

A právě věžový jeřáb LIEBHERR 81 K byl důvod, proč se 14. října od brzkých ranních hodin začali sjíždět obchodní partneři v centrále společnosti v Popůvkách u Brna. Probíhalo zde totiž moderované představení výše zmíněného rychle stavitelného jeřábu, který je očekávaným nástupcem velmi úspěšného a oblíbeného typu 71 K. To, že se jedná o zcela nový stroj, dokládá dlouhý výčet rozdílných technických parametrů.
Tento jeřáb se na první pohled liší od ostatních vyráběných jeřábů zcela novým designem kabiny, který zajišťuje jeřábníkovi lepší výhled a součástí je i displej, na kterém se zobrazují aktuální hodnoty pozice háku. Další viditelnou změnou je zcela nový tvar rozváděcí skříně, kde je integrovaný grafický displej, který mimo jiné slouží pro nastavení parametrů jeřábu při montáži a přímo na něm se zobrazují případná chybová hlášení. Zrcadlově k rozváděcí skříni je umístěna další skříň stejného provedení, která ovšem slouží jako odkládací prostor, kde je vyvedeno 220 V pro napájení nabíječky baterií pro dálkové ovládání.

Co se týká technických parametrů, tak jeřáb 81 K má dnes pouze 2–lanové provedení, které i přesto zajistí plnou rychlost i při maximální nosnosti 6 000 kg, což dříve bylo možné pouze u 4–lanového provedení, které je již u společnosti LIEBHERR minulostí. Navíc byla rychlost pohybu háku bez břemene zvýšena o 15 %. Možností jsou také 4 různé délky výložníku, kdy maximum dosahuje 45 metrů s nosností 1 400 kg, což ve skutečnosti znamená, že nosnost v momentové oblasti byla zvýšena o 25 %.

Jedním z nejdůležitějších parametrů je výška háku a právě 81 K se dnes stal jeřábem, který nabízí možnost nejvyšší výšky háku při vodorovné poloze výložníku v oblasti rychlostavitelných jeřábů. To, co bylo dříve možné zvládnout pouze s jeřáby s horní otočí, je dnes možné s jeřábem 81 K. Díky propracovanému systému šplhání věžových dílů, které nabízí 11 různých výšek háků, se můžeme dostat až na 40,4 m. Využijeme-li možnosti 30° polohy výložníku, dosahujeme neuvěřitelných 55,0 m.
Dnešní požadavky staveb jsou stále vyšší a vyšší a mezi jeden z nich patří například nutnost usazování rozměrných břemen s milimetrovou přesností. I na tento systém firma LIEBHERR myslela a to tím, že v ovládání je integrován mikrozdvih, který zredukuje minimální rychlost zdvihu a to pouze pomocí stisknutí tlačítka na ovládání jeřábu. Mikrozdvih, pro jemné a přesné usazování břemen, byl předveden v názorné ukázce, kdy otevřenou láhev vína za pomoci 1300 kg vážícího závaží jeřábník bezproblémově znovu zazátkoval.

Novinkou jsou také centrální závaží, která nabízí tři možnosti provedení. Standardní provedení zahrnuje 16 kusů protizávaží. Pokud chceme ušetřit čas rychlosti montáže a počet pracovníků, je výhodné zvolit variantu tzv. CC – protizávaží, což ve skutečnosti znamená, že dvě protizávaží jsou sešroubovaná a jejich celková hmotnost je 5 000 kg. V praxi to znamená, že stačí pouze 8 zdvihů k naložení těchto protizávaží. Navíc se jedná o protizávaží s centrováním, takže tuto manipulaci lze provést pomocí jednoho pracovníka. Poslední variantou jsou protizávaží v provedení s vyšší hustotou betonu, čímž dojde k redukci celkové výšky protizávaží až o 25 %.

I přesto, že jeřáb má lepší technické parametry, byly zachovány kompaktní rozměry pro přepravu a sice celková délka 15,85 m a celková výška 3,95 m. Samozřejmostí je také možnost přepravní rychlosti 80 km/h. Rádius otáčení je 2,75 a 3,5 m. Zcela nové je dálkové ovládání, kde se přímo na displeji ukazují aktuální hodnoty pozice háku.
Z výše uvedených specifik je zřejmé, že tento stroj je vhodný pro práci v omezeném prostoru a to i z důvodu přizpůsobení se individuálním potřebám stavby.

V průběhu akce zhlédly práci stroje v provozních podmínkách desítky zákazníků a dalších zájemců o stroje společnosti LIEBHERR. Ti si mohli stroje nejen detailně prohlédnout a získat informace přímo od obchodních zástupců společnosti, ale také si jeřáb přímo vyzkoušet. Vystavovaný jeřáb, který je prvním exponátem jeřábu tohoto typu v ČR, má již i svého majitele a to společnost Energo-servis, spol. s r.o. Bezesporu to byla velmi zajímavá pozvánka pro zájemce o stavební stroje LIEBHERR.

LIEBHERR-STAVEBNÍ STROJE CZ s.r.o.
Vintrovna 17, 664 41 Popůvky u Brna
telefon: +420 547 425 330, fax: +420 547 425 331
e-mail: info.lsc@liebherr.com , www.liebherr.cz