Šedý pórobeton se vyrábí z produktů vzniklých při procesu spalování uhlí, které tvoří až 70  % jeho objemu. Životní cyklus tohoto produktu je charakterizován velmi nízkou spotřebou přírodních surovin a energií a z toho vyplývají pozitivní efekty v oblasti ochrany životního prostředí a spotřeby fosilních paliv. Americká asociace výrobců pórobetonu doporučuje, aby se nahradilo až 75% písku popílkem. Všechny suroviny používané při výrobě, jsou podrobeny zkouškám a jsou nezávisle testovány v autorizovaných zkušebnách.
Šedý pórobeton při objemových hmotnostech vyšších o 40-50 kg/m3 má stejné hodnoty tepelné vodivosti jako bílý pórobeton z písku, ale dosahuje vyšších pevností. Tento rozdíl je způsoben tím, že jemnou strukturu šedého pórobetonu tvoří minerální struktura, která má nižší tepelnou vodivost než krystaly křemene  a živce stmelené pojivovou  tobermoritickou fází, která tvoří základ bílého pórobetonu. Proto lze ze šedého pórobetonu stavět i nízkoenergetické domy.
Ve spojení šedého pórobetonu s klasickým zateplovacím systémem nebo novým zateplovacím systémem, který tvoří polyuretanová omítková izolace, je zaručeno dokonalé zateplení, prodyšnost stěn a výborné odvádění vlhkostí z obvodového zdiva.

Šedý pórobeton se vyrábí v objemových hmotnostech 400 až 700 kg/m3. Objemové hmotnosti 400 až 500 kg/m3 umožňují konstrukci teplých obvodových stěn. Dále jsou k dispozici U-profily z pórobetonu, které se používají pro zhotovení věnce a nosných překladů, střešní systémy a nosné a nenosné překlady.

Závěrem lze konstatovat, že šedý pórobeton je lehký stavební materiál, který má výborné tepelně-izolační vlastnosti a zároveň je dobrým konstrukčním materiálem srovnatelným s bílým pórobetonem.

Cenová výhodnost je pak právě tím správným důvodem pro výběr šedého pórobetonu. Protože i zde platí – proč platit více?

Výrobní sortiment společnosti Pórobeton Ostrava a.s včetně veškerých potřebných informací o výrobcích naleznete na internetové stránce www.porobeton­ostrava.cz.

PÓROBETON Ostrava a.s.
Třebovická 5543/36, 722 02 Ostrava-Třebovice
tel.: +420 596 966 084,85, fax: +420 596 966 096
e-mail: info@porobetonostrava.cz
www.porobetonostrava.cz