Společnost Touax ji postavila za pouhé 2 měsíce, a to v nadstandardním provedení, které se může směle měřit, co se architektury a kvality provedení týče, s tradiční zděnou stavbou. Patronkou nové poříčanské mateřinky se stala Lejla Abbasová.

V rámci vlastního programu na podporu rozvoje modulové výstavby v ČR oslovil v březnu Touax obce v okolí Prahy s nabídkou realizace referenční modulové mateřské školky za zvýhodněných podmínek. „Ročně dodáváme do Německa tisíce metru čtverečních ploch školských zařízení. Jde především o základní školy a předškolská zařízení. Modulová výstavba je v Německu, Francii, Beneluxu a dalších zemích velmi oblíbená a oceňovaná pro svou rychlost, úspornost, jednoduchost, variabilitu a maximální funkčnost. V Česku a Slovensku bohužel stále narážíme na nepochopení a předsudky, a to nejen ve veřejném sektoru, ale i u široké veřejnosti,“ říká Igor Zahradníček, generální ředitel Touax s.r.o. „Jsem moc rád, že jsme si pro stavbu školky vybrali právě Poříčany. Vedení obce se ukázalo jako velmi korektní, spolehlivý a na budoucnost myslící partner. Moc si vážím jejich snahy řešit rychle a efektivně potřeby svých občanů a samozřejmě odvahy vyřešit nedostatečnou kapacitu školky „podceňovanou“ stavbou z modulů,“ pokračuje Zahradníček.

„V březnu jsme zjistili, že nám chybí více jak 50 míst v mateřské školce. Rozhodli jsme se proto problém okamžitě řešit. Zaujala nás rychlost, jednoduchá a rychlá realizace a variabilita modulové stavby do budoucna. Dostali jsme více nabídek od různých společností. Požadovali jsme realizaci přes 2 prázdninové měsíce, jednoduchou a levnou budoucí úpravu objektu formou přístavby druhého patra, včetně budoucích změn pracoven mateřské školky na učebny základní školy. Naším požadavkem bylo i plynové topení. Touax nám ve všem vyšel maximálně vstříci,“ uvádí Jaroslav Hampl, místostarosta obce Poříčany, který měl realizaci projektu ze strany obce na starosti.

Na první pohled není vůbec patrné, že jde o stavbu složenou z modulů. Objekt působí velmi kompaktně, architektonicky zajímavě, dominantním prvkem je barevná fasáda z kombinace dřeva z pařené borovice a cembonitových desek. „Záměrně jsme volili nadstandardní provedení a tzv. nepřiznanou modulovou stavbu, která si však zachová své hlavní modulové přednosti. Objekt sám bez fasády splňuje veškeré požární, hygienické, akustické a stavebně- a tepelně-technické požadavky, které na novostavby  moderních mateřských školek kladou platné normy a předpisy. Školka mimochodem dosáhla horní hranici stupně C průkazu energetické náročnosti budovy,“ popisuje Igor Zahradníček. „Veřejnost zná pouze „buňkoviště“ a o modulových stavbách si tak myslí, že jde jen o provizorní, nekvalitní, zdraví škodlivé, normy nesplňující a nehezké objekty. Naší snahou v Poříčanech bylo ukázat, jaké jsou skutečné možnosti a přednosti modulové výstavby. Nízká cena, rychlá realizace, variabilita a mobilita stavby. A samozřejmě maximální funkčnost a užitná hodnota. Reprezentativní fasáda je jen otázkou vkusu a jednou z možností, jak objekt oživit a bojovat s předsudkem vůči stavebnicovému způsobu výstavby,“ doplňuje Zahradníček.

„Někteří rodiče měli určité obavy, jestli nepošleme jejich děti do „buňek“. Když si ale prohlédli výslednou stavbu byli mile překvapeni a maximálně spokojeni,“ říká místostarosta Hampl. A hned dodává: „Odměnou nám všem, kteří jsme se na realizaci školky podíleli, je pak vědomí, že jsme za pouhé dva měsíce vyřešili problém 25 maminek.“

Investorem a stavitelem školky byl OÚ Poříčany, který se postaral o spodní stavbu, napojení na sítě, inženýring, terénní úpravy a vybavení školky nábytkem, kuchyňskou linkou a spotřebiči. Společnost Touax připravila architektonický návrh na míru určeného pozemku a jeho specifickým omezením, projektovou dokumentaci pro inženýring a kompletní horní stavbu. Stavba probíhala velmi rychle a s minimální zátěží pro obyvatele obce – jeden den přijely moduly na nákladních autech a za 24 hodin byla postavena hrubá stavby. Celý objekt byl pak dokončen a zkompletován za neskutečných 23 dnů. Následující 4 týdny se pak montovala fasáda a prováděly dokončovací práce a terénní úpravy tak, aby děti mohly 1. září nastoupit do plně připravené školky.

„Velmi nám pomohla i společnost BENJAMÍN, která velmi pružně zajistila komplexní řešení interiéru od 3D návrhu šitého na míru naší stavbě a potřebám školky, přes  rychlou dodávku a instalaci na místě až po zajištění financování dodávky,“ dodává Hampl.

Na webové adrese http://www.youtube.com/user/TOUAXsro?feature=mhum je možné si prohlédnout krátký film o průběhu realizace mateřské školky.

Společnost TOUAX s.r.o. je dceřiná firma Divize modulových řešení francouzské skupiny TOUAX, evropské dvojky na trhu modulových staveb. TOUAX s.r.o. se specializuje na stavbu objektů „na klíč“ technologií stavebnicového systému modulů. Společnost působí na českém trhu již od roku 1991 a těží z více než třicetileté zkušenosti skupiny TOUAX z modulových trhů Evropské unie.

Jan Petr

www.touax.cz