Ne všichni si však uvědomují, že u všech vstupů pod úrovní terénu musí být podle vyhlášky 137/98 Sb.,
§ 11 odst. 4 zajištěna i jejich plynotěsnost. Převládá mylný názor, že stačí vstupy kabelů nebo trubek utěsnit pěnou nebo maltovou směsí. O tom, že většina běžných pěn pro utěsnění vstupů není nejlepším řešením, se již mnozí měli možnost přesvědčit. Ani utěsnění průchodu maltovou směsí není ideální a pronikání vody a zejména průniku plynu nezamezí. Nejedná se ve všech případech pouze o spodní vodu. Často se jedná o vodu povrchovou, kterou k budově přivede pískové lože, v němž­ jsou položeny kabely či trubky.

 

Plynotěsné a vodotěsné prostupy konstrukcí budov

 

Na českém trhu si již našly své místo výrobky, které úspěšně řeší, na první pohled jednoduchou otázku, utěsňování průchodů.
Firma HAUFF-TECHNIK, spe­cializující se v SRN na výrobu plynotěsných a vodotěsných systémů, je u nás zastoupena firmou BETTRA s. r. o.
Pro určení optimálního způsobu utěsnění je důležité znát přesný typ, rozměr a počet vstupujících médii, např. kabelů nebo trubek, a zda jde o novou stavbu či rekonstrukci.
K dokonalému zajištění proti pronikání vody musí být utěsněno nejen vstupující médium, ale také materiál průchodky proti materiálu stěny.
Doslova vyhazováním peněz je řešení, kdy do betonu, např. základu budovy, zalijeme hladké PVC trubky a ty následně utěsníme systémem HRD, WRD, ­SUMO apod. Beton se totiž při tuhnutí zahřívá, čímž zvětšuje svůj objem, po vytvrdnutí vychladne a smrští se. Na hladkou PVC trubku nepřilne, a tím vznikne okolo trubky spára, kterou může do budovy pronikat plyn či voda. Průnik podél vnější části průchodky řeší výrobce několika způsoby. Těsnění odolává tlaku do 2 barů, ale v nabídce jsou i těsnění s odolností do 6 barů.
Ve výrobním programu jsou i těsnící prvky pro zapomnětlivé stavebníky, kteří po ukončení stavby hledají spolehlivé řešení jak zabránit průniku vody či plynu. I pro tyto případy má firma HAUFF-TECHNIK bezpečné a spolehlivé řešení. Systém HRD lze použít pro první instalaci (uzavřené provedení) nebo jako dodatečné utěsnění (dělené provedení) již stávajícího potrubí nebo kabelů.
V nabídce firmy najdete i protipožární průchodky na ochranu kabelů a trubek s požární odolností do 120 minut. Lze použít na nové i již položené kabely a trubky.

Bettra s.r.o.
Přístavní 1190/55 170 00 Praha 7
tel./fax: 220 874 790, 220 874 791
mobil: 603 552 306
e-mail: bettra@bettra.cz , http://www.bettra.cz