Jednou z možností, jak se chránit proti povodni, je námi vyráběné mobilní protipovodňové hrazení EKO-SYSTEM. Jedná se o hradidlový systém sestávající z trvale osazených dílů a mobilních dílů.
Trvale osazené díly mobilního hrazení navazují na stavební část, tj. na podzemní stěny, betonové zídky, zemní valy a budovy. Pro účinnou ochranu požadovaného území nebo budovy je zapotřebí provést komplexní posouzení a realizaci všech opatření: zamezit pronikání spodní vody, uzavření kanalizace, posouzení statiky stávajících staveb a mnohé další. Instalace mobilního hrazení musí být vždy spojena s těmito souvisejícími opatřeními, jinak je neúčinná.
Mobilní protipovodňové hrazení se používá zejména v historických částech měst a obcí, pro ochranu v místech přejezdů, průjezdů, průchodů a všude tam, kde nelze vybudovat stálou ochranu proti povodni. Trvale osazené díly mobilního hrazení jsou zcela nenápadné a pro zachování dlouhé životnosti jsou vyrobeny z nerezové oceli. V případě ohrožení se k trvale osazeným dílům montují vzájemně zaměnitelné mobilní díly: slupice (sloupky), hliníková hradidla a stahovací zařízení. Montáž mobilních dílů je snadná a rychlá.
V České republice má největší systém mobilních protipovodňových zábran hlavní město Praha. V současné době je dokončena celá protipovodňová ochrana od Zbraslavi a Radotína až po Tróju. Praha je jedno z mála měst celého světa, které má vybudovanou komplexní protipovodňovou ochranu s mobilním protipovodňovým hrazením. Právě díky protipovodňové ochraně se Praha zařadila mezi vybraná světová města a svoji protipovodňovou ochranu společně se známými stavbami prezentuje na světové výstavě EXPO 2010 v čínské Shanghai. Výstavu EXPO 2010 jsme navštívili a musíme uznat, že pavilon Prahy se opravdu povedl. Praha vsadila na prezentaci svých známých staveb, které chrání mobilní protipovodňová ochrana. Návštěvníci výstavy se mohou projít po Karlově mostě, shlédnout funkční orloj staroměstské radnice, ochutnat českou kuchyni v restauraci před radnicí nebo se pozdravit se Švejkem. Na stěnách pavilonu u Karlova mostu je panorama Malé Strany, mostů na Vltavě a Hradčan. Pokud se projdete po mostě, máte pocit, že jste v Praze. Pokud se posadíte do restaurace, opět máte pocit, že jste v Praze - máte vyhlídku na orloj a od řeky jste chráněni mobilním protipovodňovým hrazením EKO-SYSTEM. Praha se odlišila od jiných měst, své skvosty návštěvníkům ukazuje, nikoliv promítá. Prezentace Prahy je osobní a návštěvníka více osloví.

Ing. Petr Zouhar

EKO-SYSTEM s. r. o.
Na Koupaliště 10
103 00 Praha – Benice
tel.: 534 008 401, fax: 534 008 404
www.eko-system.cz