Severní Čechy jsou specifickým, industriálně velmi rozvinutým regionem České republiky. Silně patrná je zde přítomnost zejména chemického, těžebního a energetického průmyslu. To klade zvláštní nároky nejen na život samotných obyvatel, ale také na řadu dalších navazujících činností.
K nim patří bezesporu také stavebnictví. To musí pružně reagovat na požadavky takto zaměřených podniků, aby byl zajištěn jejich trvalý rozvoj.
Mezi rozhodující firmy v tomto regionu patří společnost Klement a.s. Z původně rodinné firmy se společnost vypracovala v osvědčeného dodavatele i těch nejnáročnějších stavebních záměrů pro takové investory, jakými jsou například ČEZ a.s., Severočeské doly a.s. nebo Sokolovská uhelná a.s.
V současné době působí firma KLEMENT a.s. téměř ve všech oblastech výstavby, ať již se jedná o stavby průmyslové, energetické, nebo bytové, inženýrské sítě, rekultivace či výstavbu dopravní infrastruktury.
Jakým vývojem firma prošla od svého vzniku až ke svému 20-letému jubileu působení na trhu, to již byla otázka pro generálního ředitele a předsedu představenstva společnosti, pana Ing. Tomáše Vohryzku.
Ten nám v úvodu řekl:

Historie KLEMENT a.s. se začala psát v roce 1990, kdy pan Luboš Klement, tenkrát fyzická osoba, založil malou rodinnou firmu, která ­realizovala drobné stavební zakázky. Od té doby firma rostla jednak co do velikosti zakázek, ale také do portfolia činností, zejména svým vstupem na strojírenský trh v roce 1996. Tam jsme začínali u výroby komponentů na těžební stroje a jejich repasi a posunuli jsme se k realizaci složitých technologických celků. Za dvacet let své existence firma vyrostla do dnešní podoby, kdy je z ní silná akciová společnost, která má své pevné místo na stavebním i strojírenském trhu. Jsem přesvědčen, že dnešního úspěchu bylo možné dosáhnout díky tomu, že se stále držíme tradičních hodnot, ze kterých vycházíme. Jsou jimi kvalita, přesnost, profesionalita, spolehlivost, etika a týmová spolupráce. Dnes má naše společnost novou vlastnickou strukturu, jsme ale stále hrdí na svoji historii, která nám dala pevné základy, na kterých dnes můžeme stavět, dále se rozvíjet a růst.

V jakých regionech společnost působí?

Zakázky realizujeme po celé České republice, ale protože sídlíme v severních Čechách, tak samozřejmě preferujeme práci v okolí sídla firmy, tedy v severních, severozápadních a středních Čechách, což je pro nás nejkomfortnější. Pobočky máme ale také v Praze, Třebíči a Světlé nad Sázavou. Rovněž struktura bydlišť našich zaměstnanců, kteří pocházejí ze všech koutů naší vlasti, nasvědčuje tomu, že jsme schopni projekty realizovat všude. Dá se říct, že nám český trh začíná být už malý a postupně se připravujeme na expanzi do zahraničí. Již nyní se podílíme na realizaci zakázek pro zahraniční investory nebo ve spolupráci s nimi.

Jaká jsou hlavní činnosti společnosti?

Zakládáme si především na schopnosti dodávat komplexní řešení, včetně vysoce specializovaných činností. Jako příklad naší technologické vyspělosti bych rád uvedl zejména projekty v oblasti energetiky, kde se podílíme na objemných zakázkách pro tuzemské i zahraniční objednatele v rámci „Obnovy uhelných zdrojů skupiny ČEZ“, jsme také dlouhodobým dodavatelem technologií pro těžební společnosti. Neméně důležité zakázky realizujeme v oblastech dopravních staveb, kdy jsme se v roce 2009 začali podílet na výstavbě dálniční sítě v ČR, ale také se zaměřujeme na sanace, rekultivace a zemní práce, na oblast inženýrských sítí, bytové a občanské výstavby a v poslední době také na kompletní dodávky fotovoltaických elektráren.

V čem spatřujete další možnosti budoucího rozvoje společnosti KLEMENT a.s.?

Nová situace na trhu nás samozřejmě nutí přemýšlet o tom, jak ekonomickou recesi co nejvíce využít k našemu prospěchu. Rozhodli jsme se situaci nepovažovat za hrozbu, ale naopak za výzvu a ještě více tlačit na kvalitu, termíny a ceny zakázek. Snažíme se věnovat vnitřnímu růstu firmy, zlepšovat řídící procesy a také posilovat obchod, zejména při expanzi na zahraniční trhy. Na závěr rozhovoru se ale přesto vrátím k již zmiňovaným hodnotám původně rodinné firmy, odkud vychází důraz na dobré mezilidské vztahy, prostředí důvěry a otevřenou komunikaci. Věřím totiž, že podnikání „stojí a padá“ na stabilním týmu kvalitních odborníků. Budoucí rozvoj firmy budeme proto dále stavět zejména na rozvoji našich lidí.

Děkujeme za rozhovor a srdečné přijetí
Ivo Románek